Att jämföra försäkring och lån

Jämför försäkringar och lånAlla bör se över sin privatekonomi. När man pratar privatekonomi så ligger det nära till hands att komma in på samtalsämnen som försäkring och lån. Ett sätt att göra medvetna privatekonomiska val är att jämföra försäkringar och lån innan man tecknar. Då säkerställer man att man får bra villkor och inte betalar försäkringspremier och räntor i onödan.

Jämföra försäkringar

Man brukar säga att försäkringsmarknaden är en djungel. Man kan i princip försäkra vad som helst och marknaden består av ett fåtal större aktörer samt ett flertal nischaktörer med inriktning på specifika försäkringar. Eftersom du hamnat här på Inkomstförsäkra.se så vill vi naturligtvis slå ett slag för vikten av en inkomstförsäkring men naturligtvis är även hem-, bil-, och personförsäkringar viktiga för en privatperson. Det finns i princip två sätt att jämföra dessa försäkringar på. Antingen så ringer man runt själv till olika bolag eller så anlitar man en försäkringsförmedlare som hjälper till med detta. Att anlita en försäkringsförmedlare är mer vanligt när det gäller företagsförsäkringar men nuförtiden finns det även aktörer som jobbar med att jämföra försäkringar åt privatpersoner. Egentligen har man inget att förlora på att anlita en försäkringsförmedlare eftersom priset är detsamma som om man skulle teckna försäkringar direkt hos försäkringsbolagen. Oavsett hur man väljer att jämföra försäkringar så är det dock viktigt att jämföra både villkor och pris. Inte bara pris.

Jämföra lån

Precis som när det gäller försäkringar så finns det mycket att tjäna på att jämföra lån. Det finns många kreditgivare som kämpar för att rekrytera nya kunder så chansen är stor att man sparar mycket pengar på att jämföra lån om man inte har gjort det på ett tag. Även när det gäller lån så finns två sätt att jämföra – antingen på egen hand eller genom att ta hjälp av en låneförmedlare. Att jämföra lån själv är ganska tidskrävande plus att man kan få många UC-slagningar på sig vilket inte är så önskvärt. Därför finns många fördelar med att anlita en låneförmedlare som är specialister lånejämförelser. En sådan är exempelvis sambla som har lång erfarenhet inom detta område. Använder man en låneförmedlare så görs bara en UC-slagning om man exempelvis skall jämföra blancolån och låneförmedlarna har oftast upparbetade kontakter med kreditgivarna som göra att ledtiden mellan förfrågan och svar oftast blir betydligt kortare än om man ringer runt och jämför lånevillkor själv.

Inkomstförsäkring för dig som jobbar på bensinstation

inkomstförsäkring bensinstation

Antingen kan man ansluta sig till Transport eller teckna en privat inkomstförsäkring som anställd på bensinstation

En relativt vanlig fråga är var man som anställd på bensinstation kan vända sig för att teckna en inkomstförsäkring. I regel kan man säga att man som bensinstationsanställd har två alternativ. Det första är att ansluta sig till Transportarbetarförbundet. Detta förbund organiserar anställda på bensinstationer och i medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som kan lämna ersättning i högst 100 dagar. Medlemsavgiften till Transportarbetarförbundet är 511 kr – 566 kr för anställd med månadslön mellan 26 001 kr – 28 000 kr. Tjänar man över 28 001 kr per månad så är avgiften hos Transport 532 kr – 588 kr. Detta är ganska mycket pengar. Ett alternativ är att teckna en privat inkomstförsäkring istället om man enbart vill ha ett bra ekonomiskt skydd i form av en inkomstförsäkring. En privat inkomstförsäkring är betydligt billigare och kan även lämna ersättning ända upp till ett år.

Kan inkomstförsäkringen lämna ersättning om man säger upp sig själv?

En vanlig fråga när man pratar om inkomstförsäkring är huruvida den kan ge ersättning vid egen uppsägning, dvs att man frivilligt  blir arbetslös. Inkomstförsäkringen harmoniserar i många fall med a-kassan och fungerar som ett komplement till denna. A-kassan lämnar ersättning vid ofrivillig arbetslöshet efter 7 dagars karenstid och a-kassan kan även lämna ersättning om man sagt upp sig självmant men då efter en längre karenstid, nämligen 45 dagar vilket motsvarar ungefär två månader eftersom a-kassan räknar med 22 ersättningsdagar per månad.

Hur fungerar inkomstförsäkringen vid frivillig uppsägning?

Har du en så kallad kollektiv inkomstförsäkring via ditt fackförbund, exempelvis Unionen, så kan den lämna ersättning även vid frivillig arbetslöshet. Men enligt samma princip som a-kassan, dvs först efter 45 dagar. Har du däremot en privat inkomstförsäkring så gäller dessa enbart vid ofrivillig arbetslöshet, dvs inte om man säger upp sig själv. Anledningen till detta är att de privata inkomstförsäkringarna mer går efter principen att en ersättningsbar skada endast inträffar vid en ”plötslig oförutsedd händelse” vilket en frivillig uppsägning i de flesta fall inte är. Premien för en privat inkomstförsäkring hade också blivit betydligt dyrare om försäkringen även skulle omfatta frivilliga uppsägningar.

Vilken är den billigaste a-kassan?

Billigaste a-kassan

Den billigaste a-kassan är Finans- och försäkringsbranschens. Hos dem är avgiften endast 85 kr/mån.

För att kunna teckna inkomstförsäkring så krävs att man även är medlem i en a-kassa. Men vilken a-kassa har den billigaste avgiften? Enligt a-kassaportalen A-kassa.net så är den billigaste a-kassan Finans-och försäkringsbranschens a-kassa. Avgiften i denna är 85 kr/mån. Men för att gå med i denna krävs att man jobbar bank eller försäkring. Den näst billigaste a-kassan är Kommunalarbetarnas som kostar 87 kr/mån. Men då krävs även att man är medlem i fackförbundet Kommunal. Avgiften för dem som inte är medlem i Kommunal ligger på 105 kr. Den tredje billigaste a-kassan är Statstjänstemännens a-kassa som kostar 96 kr/mån. Kolla gärna in samtliga a-kassors avgift på A-kassa.net.

Köp bildelar online – få råd med inkomstförsäkring

bmw bildelar

Köp bildelarna till din BMW på nätet – då spar du pengar

Att teckna en inkomstförsäkring innebär självfallet en kostnad genom att försäkringspremien skall betalas för att skyddet skall gälla i händelse av arbetslöshet. Ett sätt att sänka sin kostnad för att ha råd med en inkomstförsäkring är att köpa bildelar online istället för i fysisk butik. Detta kan du spara tusenlappar på!

Att handla delarna till bilen på nätet

Att köpa bildelar på nätet är väldigt enkelt. Om du exempelvis äger en BMW 3-serie så besöker du bara www.bildelaronline24.se. Detta är en marknadsledande e-handelsbutik med just bildelar och de erbjuder bland annat bildelar till BMW 3-serie. Där kan du enkelt filtrera produktsökningen utifrån om du exempelvis behöver ny kamrem, bromsskiva eller hjullager. Sedan väljer du även årsmodell och då får du relevanta produkter presenterade. Gör du en beställning på över 2500 kr så slipper du även frakten och har du några frågor så finns telefonsupport på vardagar mellan 08-23. Och byter du bil framöver så är chansen stor att bildelar finns även till denna. Bildelaronline24 har nämligen över en halv miljon bildelar i lager.

Så tillvarata vårt tips om att köpa bildelar online nästa gång bilen behöver lagas, pengarna du sparar kan du sedan använda för att trygga lönen genom att teckna en inkomstförsäkring.

Nya nivåer i a-kassan sedan September

Den 7 september 2015 höjdes a-kassan. Tidigare nivåer som innebar att man som mest kunde få 80 % av 18 700 kr är nu inte längre gällande. Efter riksdagsbeslut så har nu istället taket i a-kassan höjts till 80 % av 25 025 kr. Denna ersättningsnivå gäller dock enbart de första 100 dagarna av arbetslöshet. Mellan dag 101-200 sjunker sedan ersättningen till högst 80 % av 20 900 kr. Mellan dag 201-300 så får man som mest 70 % av 20 900 kr. Tjänar du över 20 900 kr så kan det därför vara smart att komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring. Ännu inte medlem i a-kassa? Ett tips är då att besöka a-kassa.net. Det är en portal som guidar dig till rätt a-kassa.

a-kassa och inkomstförsäkring

Är du medlem i a-kassa? Tjänar du upp till till 20 900 kr så är du isåfall fullförsäkrad. Om du har en månadslön som överstiger 20 900 kr så är det klokt att komplettera med inkomstförsäkring.

Vårdförbundet inkomstförsäkring

Som medlem i Vårdförbundet så kan du räkna med att det ingår en inkomstförsäkring. Detta eftersom ledningen på Vårdförbundet förhandlat fram en inkomstförsäkring med Förenade Liv. Försäkingen som ingår för medlemmarna i Vårdförbundet kan ge erättning  i 200 dagar och högst täcka 60 000 kr i månadslön.

Unionen inkomstförsäkring

Unionen är ett av de största arbetstagarorganisationerna i dagsläget. Genom Unionens inkomstförsäkring så kan den försäkrade få ersättning under 150 dagar. Vidare så är det en kvalifikationstid på 12 månader i detta försäkringskocept och löner upp till 60 000 kan försäkras. Via en tilläggsförsäkring som Unionen erbjuder så kan dock både ersättningstid samt inkomsttak höjas upp. Bliwa är Unionens försäkringspartner gällande denna inkomstförsäkring.

Tullkust inkomstförsäkring

Om du är medlem i organisationen Tullkust, så kan det vara bra att känna till att du förmodligen inte är försäkrad genom en inkomstförsäkring. Detta eftersom denna försäkring inte ingår i medlemskapet. Om du jobbar inom Tullkusts verksamhetsområde så har du därför mycket att tjäna på att teckna en privat inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassan.

Transport inkomstförsäkring

För alla de som är medlemmar i organisationen Transport så ingår en inkomstförsäkring genom medlemskapet. Inkomstförsäkringen kan ersätta under 100 dagar och det är en kvalifikationstid på 12 mån. Försäkringen erbjuds genom ett samarbete mellan Transport och försäkringsbolaget Folksam. Försäkringen lanserades 2007. Eftersom det är en kort ersättningstid så är det många transportarbetare som kan tjäna på att istället teckna en privat inkomstförsäkring istället.

Trafik och järnväg inkomstförsäkring

För de som jobbar inom järnvägsbranschen och även gått med i organisationen Trafik- och järnväg så kan det vara fint att veta att lönen är försäkrad genom en facklig inkomstförsäkring. Detta är en försäkring som kommit till genom ett samarbete mellan Trafik- och järnväg samt försäkringsbolaget Salus ansvar. Det finns även möjlighet för dessa medlemmar att komplettera grundskyddet i försäkringen med en tilläggsförsäkring. Grundförsäkringen kan ersätta 120 arbetslösa dagar och har en kvalifikations-tid på 18 månader. Försäkringen kan ersätta månadslöner på upp till 50 000 kr.

TF – Teaterförbundet inkomstförsäkring

Om du är yrkesverksam inom teater så kanske du även har tecknat ett medlemskap i Teaterförbundet. Som medlem i denna organisation så är du dock inte inkomstförsäkrad genom medlemskapet. För att få ett ekonomiskt skydd utöver a-kassan så krävs istället att du ombesörjer detta själv genom en privat inkomstförsäkring.

Säljarna inkomstförsäkring

Säljarna har både ett eget yrkesfröbund och a-kassa. Organisationen har förhandlat fram en egen inkomstförsäkring åt sina medlemmar, denna försäkring är dock relativt begränsad då den endast ger ersättning under som mest 80 ersättningsdagar och täcker som mest upp till 30 000 kr i månadslön. Försäkringsgivare i denna försäkring är Bliwa försäkringsbolag. Bliwa ger även säljarna möjlighet att teckna en tilläggs-försäkring som förlänger ersättningstiden till 120 ersättningsdagar.

SYMF inkomstförsäkring

SYMF är en förkortning på Sveriges yrkesmusikers förbund. Ledningen i denna organistion har dock inte förhandlat fram någon inkomstförsäkring till sina medlemmar. Många yrkesmusiker väljer därför istället att teckna en inkomstförsäkring privat för att trygga sin lön vid en ofrivillig arbetslöshet.

Sveriges veterinärförbund inkomstförsäkring

Om du är anställd som veterinär och gått med i Sveriges veterinärförbund så kan det vara bra att vara förvissad om att det inte ingår någon inkomstförsäkring i detta medlemskap. Därför väljer många veterinärer att trygga sin lön genom en privat inkomstförsäkring istället. Genom en privat inkomstförsäkring så kompletteras den allmänna arbetslöshetsförsäkringen så att du får ut 80 % av din verkliga lön.

Sveriges skolledarförbund inkomstförsäkring

I detta förbund så ingår en kollektiv inkomstförsäkring som kan täcka upp till 60 000 kr i månadslön och ge ersättning under 150 dagar. Den så kallade kvalifikationstiden är 12 hela månader vilket betyder att du måste vara medlem i förbundet i ett år innan ersättning från försäkringen kan utbetalas enligt villkoren. Försäkringen är framtagen genom ett samarbete mellan Sveriges skolledare och försäkringsbolaget IF och denna försäkring lanserades 1 juli -09. Det går inte att få ersättning från försäkringen om man säger upp sig självmant, den gäller alltså bara vid ofrivillig arbetslöshet.

Sveriges psykologförbund inkomstförsäkring

Är du psykolog? om du är det så kanske du även är med i organisationen Sveriges psykologförbund. Genom detta förbund så får man per automatik en inkomstförsäkring som kan komplettera a-kassa. Sveriges psykologförbund är ett akademiker-förbund och precis som många andra akademikerförbund så har dett förbund tecknat samarbete gällande inkomstförsäkring med Salus Ansvar. Det innebär att medlemmarna per automatik får en inkomstförsäkring genom medlemskapet som kan betala ersättning i 120 dgr. Kvalifikationstiden är på 18 månader och högsta försäkrade lön är 50 tkr. För dig som inte vill vara medlem i fackfröbund utan hellre teckna en privat inkomstförsäkring så finns alternativ.

Sveriges läkarförbund inkomstförsäkring

Från första januari 2012 så har beslutsfattarna inom Läkarförbundet valt att teckna en kollektiv inkomstförsäkring åt sina medlemmar. Även om arbetslösheten inte är så hög inom denna yrkeskår så kan en inkomstförsäkring ge en önskvärd trygghet och ge en ekonomisk kompensation under en tillfällig arbetslöshet för de läkare som är anslutna till förbundet. Vidare så är det Salus Ansvar som är försäkringsgivaren och ett krav för att kunna nyttja denna försäkring är medlemskap i a-kassa. Kvalifikationstiden är 18 månader och den kan försäkra upp till 100 000 kr i lön samt ge ersättning i cirka 6 månader.

Sveriges ingenjörer inkomstförsäkring

I linje med många andra akademikerförbund så har även Sveriges ingenjörer låtit teckna en inkomstförsäkring åt sina medlemmar genom Salus Ansvar. Grundomfattningen innebär att medlemmen får 120 ersättningsdagar som kan höjas upp till 300 dagar via en kompletteringsförsäkring. Många ingenjörer har en relativt hög lön och det återspeglas även i taket i inkomstförsäkringen som är på 100 000 kr. Kvalifikationstiden är på ett och ett halvt år och nytt för 2012 är att försäkringen omfattar personer upp till 65 år, tidigare har den omfattat personer upp till 62 år.

Sveriges famacevtförbund inkomstförsäkring

Sveriges farmacevtförbund har beslutat att lägga in en inkomstförsäkring i medlemskapet till organisationen. Inkomstförsäkringen har en relativt lång kvalifikationstid då den är på hela 18 månader. Vidare så kan den utbetalas under knappt ett halvår (120 erättningsdagar) och den kan föräskra upp till 80 000 kr i månadslön. Precis som många andra Sacoförbund så har styrelsen beslutat sig för att ha Salus ansvar som försäkringsgivare i detta försäkringsprogram.

Sveriges arkitekter inkomstförsäkring

För de arkitekter som är medlem i förbundet Sveriges arkitekter så kan det vara bra att ha koll  på att i medlemskapet så ingår en kollektivavtalad inkomstförsäkring som kan ge ersättning vid arbetslöshet. Förutsättningen är att du varit medlem i organisationen i 18 mån och om du uppfyller detta så kan försäkringen ge ersättning under 120 dagar. Högsta lön som går att försäkra genom denna försäkring är 50 000 kr i bruttolön. Om du som arkitekt vill skaffa en frösäkring med högre inkomsttak och längre ersättningstid så finns möjlighet att teckna en privat inkomstförsäkring. Försäkringen levereras genom ett samarbete med Saco SalusAnsvar Försäkringsbolag AB som även samarbetar med många av de övriga organisationerna som ingår i Saco.

SULF inkomstförsäkring

SULF står för Sveriges universitetslärarförbund och detta är ett relativt litet förbund. Gällande SULF och inkomstförsäkring så har de ledande inom detta förbund valt att inte teckna inkomstförsäkring åt sina medlemmar, istället så får universitetslärarna se sig om efter privata inkomstförsäkringar om de önskar ett ekonomiskt skydd utöver a-kassan. Behovet torde vara ganska stort då säkerligen många universitetslärare tjänar över a-kassans inkomst-tak på 18 700 kr.

ST inkomstförsäkring

För statsanställda som är medlemmar i ST så kan vi informera om att det ingåe en gemensam inkomstförsäkring i medlemskapet hos förbundet. Innehållet i denna försäkring är att det ingår 150 dagars ersättningstid och försäkringen kan försäkra upp till 80 000 kr i lön. Gällande kvalifikationstid så kan vi informera om att den är på 12 månader, vilken är den standardmässiga tiden i en inkomstförsäkring. STs försäkringsgivare är Bliwa, som är försäkringsgivare åt många av de andra intresseorganisationerna. Denna försäkring för medlemmarna i ST lanserades den första januari 2010.

Akademikerförbundet SSR inkomstförsäkring

För medlemmar i detta förbund så ingår en inkomstförsäkring som kan utbetalas under 140 dagar, vilket motsvarar drygt ett halvår. Kvalificerings-tiden är dock relativt lång då den är på 18 månader och vidare så kan löner upp till 100 000 kr försäkras genom denna inkomstförsäkring. Försäkringen erbjuds till medlemmarna i samarbete med Salus Ansvar försäkringsbolag och via dem kan även medlemmarna även koppla på en individuell tilläggsförsäkring som kan ge ersättning i ytterliggare 180 dagar, vilket gör att du får ett mycket omfattande skydd vid arbetslöshet.

SROF – Sveriges reservofficerare inkomstförsäkring

Sveriges reservofficerare eller SROF som detta förbund brukar förkortas är ett klassiskt men ganska litet förbund. Att få en inkomstförsäkring är inte heller en anledning till att gå med i förbundet eftersom denna försäkring inte ingår automatiskt i medlemskapet. Vill reservofficerarna skapa sig en ekonomisk trygghet så får de istället då vända sig till en privat aktör som erbjuder detta skydd.

SRAT Inkomstförsäkring

SRATs inkomstförsäkring lanserades 2007 och är en del av medlemskapet. Försäkringen levereras av Saco SalusAnsvar Försäkrings AB och kan ge ersättning under 120 ersättningsdagar. Möjlighet finns även att förlänga denna ersättningstid mot en tilläggspremie. Du kan dock bara få ersättning om du varit medlem i detta fackförbund under 18 månader och premien bakas in i fackavgiften. Precis som i alla andra inkomstförsäkringar så krävs medlemskap i a-kassa för att inkomstförsäkringen skall vara aktiv.

SLF – Skogs och lantbrukstjänstemän inkomstförsäkring

SLF är ett relativt litet fackförbund, men de har ändå förhandlat fram en gruppförsäkring avseende inokmstförsäkring åt sina medlemmar. Försäkringsgivaren är Förenade Liv och denna försäkring kan försäkra skogs och lantbrukstjänstemännens löner upp till 60 000 kr under 200 dagar. Det krävs dock 12 månaders medlemskap för att kunna åtnjuta försäkringen om man skulle bli arbetslös.

VISION inkomstförsäkring

Vision är en fackförening som vänder sig till tjänstemän inom den kommunla sektorn. Detta förbund är relativ stort och de har också förhandlat fram en inkomstförsäkring där Bliwa står som försäkringsgivare. Grundomfattningen i denna försäkring är relativt bra då den kan lämna ersättning under 200 dagar och försäkra löner upp till 100 000 kr per månad. Vision erbjuder även sina medlemmar att teckna till en tilläggsförsäkring som innebär att de kan förlänga ersättnings-tiden med 100 dagar, så att de får totalt 100 dagars ersättning. Värt att anmärka är att denna försäkring gäller även vid visstidsanställningar, det vill säga inte bara vid tillsvidare-anställningar samt gäller upp till 65 års ålder. Den kan även gälla om du skulle säga upp dig självmant. Kvalifikationstiden är standardmässig på 12 månader.

SJF – Jounalistförbundet inkomstförsäkring

Ett incitament för att gå med  i SJF, eller Jounalistförbundet som organisationen snarare brukar kallas, är att det ingåe en kollektiv inkomstförsäkring genom medlemskapet . Det är en försäkring med en ersättningstid på 100 dagar och ett inkomst-tak på 60 000 kr. I försäkringen är det dock en kvalifikationstid på 12 månader som man bör ha kännedom innan man tecknar medlemskap. Om man nu tecknar medlemskapet enkom för att få åtkomst till inkomstförsäkringen vill säga. Ett par nyheter från 1 januari 2012 i denna försäkring är att även studerandemedlemmar och de som tjänar under 18 700 kr kan tillgodoräkna sig kvalificeringstid i denna inkomstförsäkring, som är framtagen tillsammans med försäkringsbolaget Bliwa.

SFHL – Sveriges folkhögskolelärare

Hos SFHL så ingår en inkomstförsäkring i medlemakpet. Du måste dock vara medlem i 12 mån innan eventuell försäkringsersättning kan utbetalas, eftersom det är såhär lång som kvalifikationstiden är. Vidare så kan man få ersättning under 200 dagar från denna försäkring och inkomsttaket är på 60 000 kr, vilket innebär att du kan försäkra en lön upp till detta belopp.

SFBF – Sveriges fartygsbefäl inkomstförsäkring

SFBF är en förkortning för Sveriges fartygsbefäl. Denna organisation är relativt liten i jämförelse med många andra fackföreningar. Ledningen i organisationen har inte tagit fram någon inkomstförsäkring för sina medlemmar vilket innebär de som jobbar som fartygsbefäl bör ombesörja ett eget skydd vid arbetslöhet förutom a-kassa.

SEKO Inkomstförsäkring

Jobbar du inom service- och kommunikationsbranschen? Isåfall så kanske du även är medlem i SEKO-fackförbund. Om du inte redan viste det så ingår det en inkomstförsäkring i SEKOs medlemskap som kan ge dig ersättning i max 100 dgr och försäkra upp till 35 000 kr i månadslön. Kvalifikationstiden är 1 år och då ersättningstiden är förhållandevis kort så väljer många inom denna bransch att antingen komplettera SEKOs inkomstförsäkring med en privat, eller helt och hållet teckna en privat försäkring som innehåller längre ersättningstid.

SAC – Syndikalisterna inkomstförsäkring

SAC – Syndikalisterna är ett relativt litet förbund, dock så har de ganska politiskt aktiva medlemmar. Ledningen i förbundet har beslutat att inte erbjuda sina medlemmar en inkomstförsäkring och därför väljer många av dessa medlemmar att teckna till en inkomstförsäkring på annat håll. Vidare så finns ett fåtal aktörer i Sverige som erbjuder privata inkomstförsäkringar och det är upp till medlemmarna själva att hitta det bästa upplägget.

Polisförbundet inkomstförsäkring

Som polis så löper man inte någon jätterisk för att bli uppsagd då det ofta är ett stort behov av just poliser. Polisförbundet har inte heller ordnat någon inkomstförsäkring åt sina medlemmar och den låga arbetslösheten hos poliser är förmodligen anledningen till detta. Om man ändå är polis och vill trygga sin inkomst genom en inkomstförsäkring så bör man vända sig till en privat aktör som kan erbjuda detta. Via denna sajt kan du få offerter på privata inkomstförsäkringar. Klicka dig till startsidan så är det bara att fylla i ett formulär och så kommer du bli kontaktad av en rådgivare.

Pappers inkomstförsäkring

Samtliga pappersindustriarbetare som är medlem i fackförbundet Pappers saknar idag den ekonomiska trygghet som en inkomst-försäkring kan ge. Enda undantaget är de medlemmar som valt att självmant skaffa sig en inkomstförsäkring på annat håll. Detta kan man exempelvis göra genom att teckna en privat inkomst-försäkring. Ett exempel på försäkring som man kan teckna privat är JobbGarant. Anledningen till att ledningen på Pappers valt att inte teckna inkomstförsäkring åt sina medlemmar är förmodligen att försäkringspremien skulle bli för dyr för att kunna baka in i medlemsavgiften.

Officersförbundet inkomstförsäkring

Officersförbundet har valt att inte teckna någon inkomstförsäkring för sina medlemmar. Därför väljer många officerer att istället försäkra sin lön genom en privat inkomstförsäkring. Den privata inkomstförsäkringen kompletterar den allmänna arbetslöshetsförsäkringen så att den försäkrade får 80% av sin måndadslön vid arbetslöshet. Ofta är privata inkomstförsäkringar mer omfattande än fackliga då de ofta ersätter både under en längre period samt kan försäkra högre löner.

Naturvetarna inkomstförsäkring

Gällande hur fackförbundet Naturvetarna har valt att komponera sin inkomstförsäkring så är det följande som gäller: 18 månaders kvalifikationstid, 120 dagars ersättningstid samt ett inkomsttak 80 000 kr i månadslön. Inkomstaket på 80 000 kr är relativt högt men är det ändå så att om du tjänar över detta belopp så kan det vara smart att istället jämföra inkomstförsäkringar hos andra bolag. Vidare så är det SACO SalusAnsvar Försäkrings AB som står som riskgivare i denna inkomstförsäkring.

Musikerna inkomstförsäkring

För dig som är yrkesverksam som musiker och även medlem i fackförbundet Musikerna, så kan det vara viktigt att ha kännedom om att det inte ingår någon som helst inkomstförsäkring i medlemskapet. Om du jobbar som musiker, har en tillsvidareanställning och även är medlem i en svensk a-kassa så är därför ett hett tips att teckna en privat inkomstförsäkring.

LR – Lärarnas riksförbund inkomstförsäkring

LR är en förkortnig på Lärarnas Riksförbund. Detta förbund har valt att uttöka sin medlemsnytta med en relativt omfattande inkomstförsäkring som kan dela ut ersättning under 200 dagar. Ett inkomsttak på 60 000 kr/månad ingår också i denna försäkring. Noterbart är att alla medlemmar upp till 64 år ansluts per automatik till frösäkring, i många andra inkomstförsäkringar så är gränsen 60 år.  Försäkringsgivaren för denna försäkring är Förenade Liv genom ett koncept som heter Lärarförsäkringar.

Livs inkomstförsäkring

Livs inkomstförsäkring är framtagen genom ett samarbete mellan fackfröbundet Livs och försäkringsbolaget Folksam. Genom denna försäkring så får Livs medlemmar ett skydd vid arbetslöshet som kan bygga på a-kassan och ger ersättning under 100 arbetsdagar. För att få tillgång till denna försäkring om man skulle bli arbetslös så krävs medlemskap i Livs fack under 12 månader. Vidare så finns ett inkomsttak på 35 000 kr i denna försäkring. Eftersom ersättningstiden endast är 100 dagar i denna försäkring så väljer många livsmedelsarbetare att teckna en privat inkomstförsäkring som komplement till den allmänna arbetslöshetsförsäkringen.

Legitimerade sjukgymnasters inkomstförsäkring

För er som är medlem i Legitimerade sjukgymnasters Riskförbund, LSR, så ingår inkomstförsäkring som kan ge ersättning i 120 dagar vilket motsvarar drygt 5 månader med ersättning. Kvalifikations-tiden är dock ganska lång (18 månader) vilket innebär att man måste ha varit medlem i organisationen i ett och ett halvt år innan försäkringen kan betala ersättning vid arbetslöshet. Det kan även vara bra att känna till inkomsttaket i försäkringen som ligger på 50 000 kr i månadslön. Denna försäkring är framtagen i samarbete med SalusAnsvar Försäkrings AB.

Ledarna inkomstförsäkring

Ledarna är lite annorlunda jämfört med de andra fackförbunden eftersom de i stort sett bara riktar sig till chefer. Ledarna har också lyckats förhandla fram en inkomst-försäkring åt sina medlemmar. Den ingår per automatik i medlemskapet och är därför en så kallad obligatorisk gruppförsäkring. Precis som i de flesta andra inkomstförsäkringar så är kvalificeringstiden 12 månader. Ersättningstiden i grundförsäkringen är 100 dagar vilket innebär att du kan få ersättning i ungefär 4,5 månader. i grundförsäkringen kan du försäkra upp till 50 000 kr i lön. Många chefer tjänar dock över detta belopp och därför så erbjduer även Ledarna sina medlemmar en tilläggsförsäkring som kan förlänga både ersättningstid och inkomsttaket. Det är Bliwa som är försäkringsgivare åt Ledarna.

Kyrkans akademikerförbund inkomstförsäkring

Om du är akademiker, jobbar kyrkligt och samtidigt är med i Kyrkans akademikerförbund så kan vi förvissa dig om att det ingår en obligatorisk inkomstförsäkring för din lön i fackmedlemskapet. Villkoren är också relativt bra då kvalifikationstiden är den standardmässiga på 12 månader och ersättningstiden sträcker sig till 200 dagar. Denna inkomstförsäkringen är utvecklad och implementerad i samarbete mellan Kyrkans akademikerförbund och Bliwa Försäkringsbolag.

Kommunals inkomstförsäkring

För alla de som jobbar kommunal och är med i Kommunalarbetarförbundet, eller Kommunal som detta förbund brukar förkortas så kan det vara av vikt att veta om att det ingår en kollektiv inkomstförsäkring som kan ger ersättning i 100 dagar och komplettera akassan upp till 35 000 kr i månadslön. Kvalifikationstiden är precis som i exempelvis GS och Handels inkomstförsäkring 12 månader. Detta innebär att du måste vara medlem i Kommunal i minst 12 månader innan du kan förvänta dig ersättning från försäkringen. Försäkringsgivare till Kommunals medlemmar är Folksam.

Jusek Inkomstförsäkring

Jusek är fackförbundet för de som jobbar inom det juridiska området. Även om vissa av dessa kanske har den kunskap som behövs för att säkerställa korrekta anställningsavta och därigenom få en viss anställningstrygghet så kan de även vara trygga med att det ingår en inkomstförsäkring i deras fackmedlemskap som kompleterar arbetslöshetskassan, som i detta fallet är AEA – Akademikernas erkända a-kassa. Inkomstförsäkringen som ingår i Juseks medlemskap är uppbyggd på så vis att det ingår 120 ersättningsdagar samt att det är en kvalifikationstid på 18 månader. Försäkringslösningen är framtagen tillsammans med Salus ansvar och Genom Jusek kan man även teckna en tilläggsförsäkringen som förkänger ersättningstiden till 300 dagar.

IF Metall inkomstförsäkring

IF Metall är ännu ett av de fackförbund som valt att inte erbjuda kollektiv inkomstförsäkring genom fackmedlemskapet. Anledningen är förmodligen att det är relativt hög arbetslöshet inom industrin och att inkomstförsäkringen då skulle bli alldeles för dyr för att kunna baka in i medlemsavgiften. Om det nu skulle vara så att de styrande inom IF Metall väljer att teckna inkomstförsäkring för sina medlemmar så skulle det förmodligen ske tillsammans med Folksam eftersom de har en lång tradition av samarbete med det försäkringsbolaget. Hur kan då en metallarbetare skaffa sig ett ekonomiskt skydd vid arbetslöshet? Jo, grundtryggheten kan de naturligtvis få från a-kassan och utöver den så kan de sedan komplettera med en privat inkomstförsäkring.

Hotell- och restaurang inkomstförsäkring

Det är idag många som jobbar inom Hotell- och restaurang-branschen och i synnerhet unga arbetstagare. Anställningstryggheten är också relativt liten inom denna bransch men ändå så erbjuds inte medlemarna i Hotell- och restaurang en inkomstförsäkring genom fackmedlemskapet. Det säger sig därför självt att det finns många inom denna sektor som vänder sig till privata försäkringsbolag för att teckna en inkomstförsäkring separat. Det gör att de kan trygga sin ekonomi om de skulle bli ofrivilligt arbetslösa.