A-kassa

A-kassorna administrerar arbetslöshetsförsäkringen i Sverige. Denna arbetslöshetsförsäkring är reglerad enligt lag till att ersätta max 80 % av 25 025 kr vid arbetslöshet i upp till 100 dagar, därefter 80 % av 20 900 kr. Det blir maximalt cirka 14 500 kr i plånboken till den arbetslöse, efter skatt. Detta inkomsttak i a-kassan har funnits de senaste åren samtidigt som reallönerna i Sverige ökar plus att allt fler drar på sig höga fasta kostnader genom bolån, billån och liknande. I samband med detta så ökar behovet av komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring så att man kan betala sina utgifter även om man skulle bli arbetslös under en period.

Det finns ett 30-tal a-kassor i Sverige idag som var och en är inriktad på ett särskilt verksamhetsområde eller bransch. Den största a-kassan är Akademikernas a-kassa (AEA) som har cirka 650 000 medlemmar.

Servicenivån och avgiften kan variera väldigt mycket mellan a-kassorna, men i regel kan man säga att a-kassan är en billig form av inkomstförsäkring då den är statligt subventionerad, därför rekommenderar vi alla att gå med i a-kassan. Medlemskap i a-kassa är även en förutsättning för att kunna teckna en inkomstförsäkring och därmed kunna försäkra hela sin lön. Nedan så har vi sammanställt de olika medlemsavgifterna hos a-kassorna.

Medlemsavgifter hos Sveriges a-kassor

Att gå med i a-kassan kan likställas med att teckna en grundförsäkring vid arbetslöshet. Inkomstförsäkringen kompletterar sedan din a-kassa så att du totalt inkomstförsäkrar 80 % av din lön.I samband med att vi tar fram offerter på inkomstförsäkring så får vi ofta frågor om a-kassa. Därför har vi även startat www.a-kassa.net. Där har vi sammanställt enkel och lättöverskådlig information om de olika a-kassorna. Där hittar du exempelvis a-kassornas olika avgifter och kontaktinformation.