Som dataspelsutvecklare har du mycket att vinna på en inkomstförsäkring

En normal arbetslöshetsersättning gäller ett maxbelopp som inte alltid ligger ens i närheten av vad du har har i lön medan du arbetar. Även om det kostar en del att försäkra sig mot inkomstbortfall kan det betala sig många gånger om. Det brukar alltså löna sig att teckna en inkomstförsäkring via sitt fackförbund, eller privat hos försäkringsbolaget om man inte är med i något förbund. Exakt hur viktigt det är med en inkomstförsäkring beror mycket på i vilken bransch man arbetar. I det här inlägget kommer vi att gå igenom varför vi menar att det är extra viktigt att dataspelsutvecklare ser över sin situation och investerar i en bra inkomstförsäkring. Dataspel är en storindustri, faktum är att det på kort tid blivit en jättelik svensk exportframgång och det finns därför gott om arbetstillfällen. Arbetsvillkoren är dock lite speciella och det är viktigt att man som individ tar ansvar för sin egen trygghet.

kalkylatorDu kan tjäna stora belopp på en inkomstförsäkring

En osäker bransch där konsultuppdrag och projektanställningar är normen

När det gäller dataspel är det så att olika produktioner kräver olika kompetens. Det är bara de största företagen i Sverige som har fast anställd personal, som täcker alla de behov som kan tänkas uppstå i de produktioner som företaget arbetar med, och siktar på att genomföra i framtiden. Normen är annars att ett team sätts ihop utifrån vad som krävs i varje enskilt projekt. Många dataspelsutvecklare är därför konsulter med egna företag. Eller så går de från en lång projektanställning till en annan projektanställning och riskerar då perioder av arbetslöshet mellan uppdragen. Även om man har en kompetens som är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden är det långt ifrån säkert att det finns ett arbetstillfälle just när ett projekt avslutas. Det tar helt enkelt tid att gå från ett jobb till ett annat och det förlorar man mycket pengar på om man saknar inkomstförsäkring.

Dataspel utvecklas ofta i etapper där varje nytt steg kräver att ny finansiering kommer in. Det finns inga garantier för ett projekt ska “komma i mål”. Att göra ett kommersiellt spel kan ta några år och alltså innebära att medarbetarna har bra heltidslöner eller att de kan fakturera månad för månad under en lång tid. I regel har man dock, som dataspelsutvecklare, tecknat villkor med sin arbetsgivare som innebär att man närsomhelst kan förlora sitt jobb ifall ett projekt läggs ner på grund av bristande finansiering. I det läget är en inkomstförsäkring, bokstavligen, värd guld.

Några av de mest stabila företagen inom dataspelsutveckling i Sverige levererar mjukvara åt casinon. Sverige har många duktiga spelutvecklare av slots spel online och på dessa företag brukar det inte vara något större glapp mellan de olika spelen. Därför håller man sig med fast anställd personal. Även om du sitter på en fast tjänst hos ett framgångsrikt företag innebär dock en inkomstförsäkring en extra trygghet och frihet.

viktigt med bra försäkring
Ta hand om dig med en bra försäkring

Ju mer du tjänar, desto viktigare är det att se över din arbetslöshetsersättning

Dataspelsutveckling har blivit en bransch där det är möjligt att tjäna mycket pengar, när man väl arbetar. Alla som inte har en fast anställning får dock räkna med perioder med kraftigt sänkt ersättning under tiden som de befinner sig mellan två uppdrag. En inkomstförsäkring fungerar som en utjämnare. Du betalar för försäkringen när du har höga inkomster och får tillbaka det flera gånger om när du är arbetslös. Ersättningar i storleksordning 50 000 kronor i månaden är vanliga inom branschen, och med en ordinarie arbetslöshetsersättning kommer du inte i närheten av den nivån. En vanlig inkomstförsäkring ger dig ofta 80 % av skillnaden mellan din nuvarande lön och en vanlig arbetslöshetsförsäkring. Flera försäkringsbolag erbjuder så höga maxnivåer att även du med ett toppjobb kan räkna med att få ersättning som motsvarar 80 % av vad du har i lön.

Välj ett fackförbund som erbjuder en bra inkomstförsäkring eller teckna en privat

Dataspelsutvecklare kan vara verksamma inom många olika områden och det är inte alltid självklart vilket fackförbund som är det bästa. Ett större team består nästan alltid av medarbetare som är anslutna i olika förbund. En fördel med att du har flera förbund att välja mellan är du kan undersöka vilket förbund som erbjuder den bästa och billigaste inkomstförsäkringen. Det är nästan den viktigaste faktorn vid val av förbund. Tänk på att försäkringarna kan vara bra, och mindre bra, på olika sätt. Det är flera parametrar som ska vägas in. Vad kostar försäkringen? Hur mycket kan du få ut? Vad krävs för att du ska kunna teckna den? Hur länge får du pengar? Hos oss på inkomstförsäkra.se får du hjälp att hitta rätt skydd mot inkomstbortfall.